Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jakou rasu ráčíte vlastnit?

0 0
možnosti

Myslím, že problém je v tom, že to, o čem Muhammad Ali v rozhovoru mluví, se dotýká novodobého společenského tabu. Každá společnost všude na světě a ve všech dobách měla nějaká tabu, většinou spojena s náboženstvím. Existují i univerzální tabu např. incest. Funkce sociálních zákazů vždy úzce souvisela s definicí té které společnosti. S jejich prolomením přestala existovat i společnost, která je držela, resp. přestala existovat v té podobě jako před tím, takže dodržování tabu je svým způsobem pud sebezáchovy. V současné době žijeme ve společnosti globalizované, multietnické a z velké části sekularizované, takže náboženská tabu pro nás prakticky neexistují. Naše tabu se týkají především všeobecných lidských práv a lidské důstojnosti. Jsou to tabu (velmi zjednodušeně řečeno), která západní společnost přijala na základě zkušenosti z druhé světové války ve snaze nikdy neopakovat hrůzy, které se ve jménu boje za čistou rasu a nadřazenost, děly. Proto je to kontroverzní, co Ali říká, protože máme historickou zkušenost, že zdánlivě nevinné řeči o tom, že černoši nebo běloši by se měli párovat jen s lidmi stejné rasy, mohou vést, jsou-li realizovány a dotaženy do extrému, až k holokaustu.

1 1
možnosti

Klasický brekot " zlatí komunisti" s tím jděte do *****

1 2
možnosti
Foto

Je jedna věc, a to, co on tam sděluje, a pak věc druhá, co z toho chce pan Kysela s prominutím uteteleně vytřískat. A v čem, čteme.li pak příspěvek pana Brauna, bude asi jádro pudla té jak říkate cenzury.

2 0
možnosti
Foto

Máte zřejmě na mysli tento rozhovor: https://www.youtube.com/watch?v=Vjz723sZ3Bc

Já jsem jej sdílel již několikrát na svém FB. A dnes jsem to udělal znovu. Nikdy mi jej nesmazali. A i v tuto chvíli tam visí zcela bez problémů. Faktem je, že Cassius Clay, který poté co radikálně konvertoval k Islámu a změnil si jméno na Mohammad Ali, díky svému sportu dosti mentálně trpěl. Podle některých zpráv v době své smrti už ani nevěděl kdo je. V roce 1970, tedy v době kdy vznikl onen rozhovor, se přidal k orthodoxní větvi islámu, takže děkuji pěkně, ale jeho názory rozhodně nelze brát v tomto směru vůbec vážně.

4 2
možnosti

Názor by se měl posuzovat jako názor a né se rozhodovat jestli s ním souhlasíte podle toho kdo ho řekl a jak dopadl. Muhammad Ali toto řekl v rozhovoru a mě se ten názor zdá naprosto rozumný, v souladu s přirozeným cítěním člověka, jak alespoň do nedávno bylo. Ale někdo s tímto jeho názorem nemusí souhlasit, to je v pořádku.

Pointa je ale přece v něčem jiném. Je v tom, že vám takový to autentický rozhovor skutečné historické osobnosti smažou, nebo nedovolí zveřejnit. To že vám se to zatím nestalo neznamená nic. Ono záleží na tom, jestli je příspěvek nějakým svazákem nahlášen nebo není. To je jako se jménem Tommy Robinson. Některým zmínky o něm mažou jiným ne. Záleží na aktivitě Elfů na tom kterém FB účtu. Vím také o smazání nepohodlného citátu od Dalajlámy. Jde zkrátka o to, že se nemažou jen ty okřídlené nenávistné příspěvky, ale všechny politicky nepohodlné. A to je špatně.

4 0
možnosti

No závadného zdánlivě nic, jen mám pocit, že na konci této cesty je aparteid, segregace a diskriminace a to bychom se zase vraceli do výchozího bodu, ale mohu se mýlit.

3 1
možnosti

Tak to byl asi apartheid po skoro celé dějiny lidstva.

2 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 843x
Život máme jen jeden a máme ho až do smrti. Tak se s tím snažím nějak vyjít. Držitel titulu balónový vzduchoplavec.

Seznam rubrik