Demokracie jako prase.

13. 12. 2019 20:14:05
Nechci urážet to inteligentní zvíře a demokracii už vůbec ne. V luzích Českých se však toto připodobnění užívá často. Tak jsem si dovolil též.

Dne 11.12. jsem napsal blog „Dav dostal pocit, že tvoří budoucnost“. Čtenost, na mé poměry, byla velmi dobrá, a i karma vysoká. Děkuji všem, co pochopili. Pár jedinců nepochopilo a možná je dobré provést rekapitulaci. Snad pochopí další. Ovšem já, životní optimista, jsem tak nějak přesvědčen, že nepochopí. Je to antagonismus, ale asi i fakt.

Jedna paní napsala do diskuze - Když ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, přijde na demonstraci cca 200 tisíc žlutých vest, je z toho globální událost. A vy byste chtěl ignorovat demonstrace, jichž se v desetimilionovém Česku zúčastní 250 až 280 tisíc lidí?

Nebuďte směšný...

Nechci být směšný, ale směšní jsou, dle mého mínění ti, co přišli na Václavák, minule na Letnou. Většinou slušní lidé, kterým se nelíbí z nějakých důvodů premiér. Ovšem ten byl zvolen legitimně ve svobodných volbách. Je to tak? Pokud má někdo problém s touto volbou, musí prostě čtyři roky makat, dřít, opravdu pracovat na tom, aby příští volební období současný premiér byl absolutně mimo volitelné osoby. Shodneme se?

Je samozřejmě dobře poukazovat i na chyby vlády, která právě vládne. Je však správné představitele vlády označovat domnělými přízvisky, aniž by byla jistota o jejich činech? Hovořím o to, že pan Minář nazývá premiéra zlodějem. Podal pan Minář podnět ke stíhání zloděje? Nikoliv, jen výkřiky. Čím silnější křik, tím více je posluchačů.

Ve svém blogu jsem napsal, mimo jiné - Na náměstí řval už Lenin, Hitler, Stalin, Gottwald. Pěkná pakáž.

Odezva byla tak trochu mimo- „Na náměstí mluvil i Havel“

OK, mluvil, ale v době, kdy jsme poprvé chystali demokratické volby, v době, kdy se diametrálně měnil státní, politický i legislativní rámec naší Vlasti. A NAVÍC, NEŘVAL!!! Mluvil kultivovaně až ostýchavě a hlavně, na rozdíl od dnešních mluvčích demonstrací, měl co říct.

Velmi dobré byly odezvy typu - Jak je to hezké, že i takové úchylné ptákoviny může člověk hlásat.

Takové připomínky jsou velmi konstruktivní a do dialogu přinášejí, řekl bych svěží vítr. A venkoncem, nejsou to ptákoviny, když někdo mluví o ničem?

Dobří byli i samozvaní mluvčí těch demonstrantů. Jeden napsal hlubokou myšlenku, s níž by se dalo i ztotožnit. Ovšem v případě, že bych skutečně někoho urážel. "Prosím, neurážejte statečné demonstranty, mají na svůj názor právo. Věří, že když "oni" porazí Babiše, že pak bude lépe."

Ta statečné jsem neurážel, ani to nebyl můj cíl. Ti stateční čelili nějakým hrozbám, nátlaku, bití, podobně jako studenti v roce 1989? Kdepak. Na tuhle demonstraci i všechny ostatní se skládáme všichni, z našich daní. Nebo chce někdo říct, že zvýšený počet členů policie je dar, nebo že to figuruje na účetní listině spolku? Že uzavírky náměstí, zesílená doprava MHD jsou darem? Od koho, pro koho, ptám se já. Dovoz demonstrujících z různých koutů ČR jde z čí kasy? Lépe z čí kapsy? Odpověď je nabíledni. Z kapsy všech daňových poplatníků, i těch,kterých je většina v našem státě, co prostě akceptují demokratické volby.

Nejlepší na celé diskuzi pod blogem bylo, že diskutující se zcela odklonili od merita článku a svým způsobem si vyřizovali věci tak nějak mezi sebou. Jak jsem řekl, demokracie jak prase. A tak se častují v diskuzi jak sympatizanti tak odpůrci mezi sebou, často mimo dané téma. Hlavně pak pod heslem „Kdo není s námi je pro ti nám“

Další hluboká myšlenka padla od těch, kteří se ozvali v reakci na můj blog okolo půl noci. Sdělili mě, sami ve stavu škytajíc a říhajíc po pár lahvinkách, že jsem to musel psát pod vlivem.

Pro informovanost veřejnosti, občas si dám pivo, občas frťana. Jo a doutníček čistě tábakový, to jo.

Je smutné, že mlčící většina, ač nemám tento výraz v lásce, stále mlčí. Je smutné, že řvouni, podporovaní bezpohlavní opozicí jsou slyšet víc, nežli by si zasloužili. Je smutné, že ocenit alespoň některé kroky našeho premiéra kladně, se stává nástrojem k dehonestaci premiéra. Je smutné. že nás rozděluje politika jak nikdy dříve. Je smutné, že se nenosí vlastenectví a hrdost k Evropským tradicím a kultuře. Je smutné, že nás čeká smutný zítřek. Je totiž smutné, že nemáme výrazných osobností, které by bylo možno postavit do duelu se současným premiérem.

A to jsem pořád optimista!

Autor: Tomáš Kysela | pátek 13.12.2019 20:14 | karma článku: 34.61 | přečteno: 1117x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 443 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 842

Život máme jen jeden a máme ho až do smrti. Tak se s tím snažím nějak vyjít. Držitel titulu balónový vzduchoplavec.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...