Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby, aneb ruleta.

Potkávám mnoho známých i neznámých lidí a ptají se, koho máme volit v Liberci? Poraďte, jste v politice, něco o tom víte.

Navíc nekandidujete, tak můžete na rovinu. Na rovinu říkám, že rovně jsem jednal vždy. Na rovinu říkám, že rozhodovat se 24 hodin před volbami je pozdě.

To nebude vaše volba. Budete ovlivněni. Buď mnou, nebo někým jiným, nebo posledními zprávami, které mohou být fabulací, polopravdou. Navíc spousty výsledků práce politika, bez širších souvislostí postupů a legislativních úskalí, nemusí vyznít nejpřínosněji pro toho daného člověka, politika, a při tom udělal maximum možného.

Tedy upřímně, nedoporučoval jsem nikoho a nikoho nezavrhoval. Přesto jsem povinován se vyjádřit k páteční a sobotní „ruletě“ v Libereckém dolíčku. Proč? Protože jsem z rozhovorů seznal, že lidé nesledují nic, nebo téměř nic, co se na radnici děje. Jak funguje. Jaké jsou odpovědnosti. Nevědí, jak se politici domlouvají, nedomlouvají. Neví ani, jestli to co se jim na první pohled v programu té, či oné strany líbí, má reálný základ a jeli to uskutečnitelné. A hlavně, jaké jsou pohnutky být zvolen.

Začnu od konce. Být zvolen, je určité pohlazení ega. Někdo to prožívá velmi silně a emotivně, jiní se snaží emoce potlačit a daří-li se jim to, jsou i dobrou volbou pro vedení města.

Ti první zmínění, těm vlastní ego naroste do neuvěřitelné velikosti. Stávají se „absolutistickým monarchou“ a výsledky jejich práce jsou vesměs tristní. Ti druzí, mají radost z důvěry voličů, radost z preferenčních hlasů, ale velmi rychle u nich odezní euforie vítězů a začnou skutečně „makat“.

Můj osobní názor je, že skupina první, silně egoistická, by v reálném životě propadla jak Eva a Vašek. Byly doby, kdy měli natřískané sály, stadiony, letiště. Posluchač poznal jaká je to kvalita a hle denní tisk - Slavné lidové duo Eva a Vašek ztrácí na popularitě! Alespoň podle zájmu hudebních fanoušků o lístky na jejich mega koncert na hoře Říp. Hned dva ze tří koncertů museli totiž pro malý počet zájemců zrušit. 

Skutečně velký průšvih je, že zatímco Eva a Vašek se přeorientují na vesnické candrbály, politik, jenž myslí se rovná neohroženému císaři, se neumí a ani nechce přeorientovat. Chce být politik.

Je několik politiků v Liberecké scéně, kteří k tomu spějí, ale věřím, že nedospějí, tak daleko, jako jeden ze současných náměstků.

Vážená veřejnosti, známí, kamarádi, přátelé i lidé cizí, kteří mě možná potkali náhodou, nebo jsme spolu měli cosi k vyřízení, nedám vám žádný návod koho volit. Musíte sledovat kontinuálně politické dění ve svém městě. Sledujte jednotlivé radní a zastupitele. Alespoň párkrát do roka. Budete-li nabývat přesvědčení, že se něco děje jinak, nežli onen politik naznačoval, sliboval, zeptejte se ho proč. Ptejte se politiků celé volební období, ne až 24 hodin před vstupem do volební místnosti.

Závěrem výhradně můj osobní dojem z politiky a jak dál.

Primátor Tibor Batthyány, přímý a charakterní člověk. Je neuvěřitelně bystrý, reakce schopný a ryze pragmatický.  Velmi dobře se mi s ním spolupracovalo, ač nás dělí jedna generace. Nikdy mě za celou dobu nepodrazil a toho si velmi cením. Má i spoustu chyb, kdo je nemá. Mám jich také dost, určitě stejně ne-li víc. Takže pro mě dobrá volba.

Náměstek statutární J.K., čtenáři prominou, nebudu komentovat, jsem s ním v soudní při, kdy na mě podal trestní oznámení pro pomluvu. Jednoduše pro mě, špatná volba.

Náměstkyně K.H. nocomment. Pro mě 0.

Náměstek I.L. Prozřel a včas odešel. Původně jeho loajalita k sektě, pardon skupině, s níž spolupracoval, byla silnější než jeho zdravé uvažování. Tedy vysoká oddanost, ale zdravý rozum a pracovitost zvítězili nad lží a nenávistí. Pro  mě též dobrá volba.

S kým jsem skvěle spolupracoval byli vedoucí odborů, které spadali do mé gesce. David N. a Jarda Sch. výborní úředníci, pracující nad rámec svých povinností. Takoví lidé by měli řídit obce a města.

Z nových tváří na politické scéně musím vyzdvihnout jedno, jediné jméno. Nový lídr ANO v Liberci, Jiří Němeček. Skvělý člověk, jeden z nejschopnějších manažerů na Liberecku, velmi pracovitý a zásadový. Pokud naskočil do hnutí, které vám nevyhovuje, věřte, že komunální politika není o příslušnosti ke straně či hnutí. Je to o osobnostech, o lidském přístupu, empatii, pracovitosti a zdravém rozumu. Pro mě velmi dobrá volba.

Krátce se zmíním i o „paskvilu“, který čeká na Liberečany. Místní referendum. Silně cinknuté. Přes tři tisíce špatných podpisů z osmi a půl tisíce? Jasný důkaz nedokonalého zákona o místním referendu. Navíc otázky z referenda se více nežli jasně dotýkají rozpočtu města, což sice zákon neumožňuje, leč analýzu této jistoty nikdo soudu nedodal.

Volič má právo nejít k referendu a tím vlastně udělá to nejlepší, co mohl pro Liberec udělat. Pokud totiž někdo půjde sdělit své NE, smyšleným a nepropracovaným pitomostem, říká vlastně ANO referendu jako takovému.

Tuto okolnost zřejmě nechápou starostové, kteří sice, dle mě, správně tvrdí, řekněte NE na jednotlivé otázky referenda, ale přijďte k němu to NE říci, buďme demokraté. Ovšem demokratičtější postup je, dle mého skromného názoru, k referendu nejít. Již podpoření špatného činu je jako bych špatný čin i spáchal, popřípadě byl spoluviník.

Samozřejmě, kdo chce otázky podpořit, nechť jde a podpoří je svým ANO. Ovšem nikdo z přípravného výboru neřekl, co to bude město stát. Co to bude stát občana. Ona ta kasa na magistrátu, je totiž i vaší kasičkou.

Prví pitomost. Jízdné zdarma pro děti do 15 let a seniorů nad 65 let. Vážená veřejnosti, toto řeší stát, a sice dotací na dopravu ze státního rozpočtu. Ovšem pouze do slevy 75 % z jízdného. Pokud to bude zadarmo, tedy 100% sleva, dopravní podnik nedostane od státu ani halíř. Protože je to porušení vládního nařízení. Tedy z města ročně mínus 42 milionů do DPMLJ.

Pitomost druhá. Koupě zámku. Město není od toho, aby pomáhalo spekulantům sanovat jejich špatné podnikatelské rozhodnutí. Pokud majitel neví co se zámkem, mohl jej dávno prodat. Zájemci z branže hotelů prý byli. Ovšem za cenu podstatně jinou, než je uvedena v referendu. Tedy přímý zářez do rozpočtu města 96 milionů. Rekonstrukce na cokoliv, zatím se neví na co, cca 100 milionů. Energetická náročnost, roční platby za správu a údržbu celkem cca 85 milionů. A Jan K. tam zřídí muzeum odsunutých nácků? „Dlouhodobě zastávám názor, že bychom měli rozvíjet komunikaci a spolupráci se sudetskými Němci a jejich potomky. Chci proto více pracovat s faktem, že Liberec byl dříve do značné míry hlavním městem sudetských Němců. Usiluji o to, aby tady vznikla expozice, která by naši společnou historii co nejvíce přiblížila. Jejím cílem by nebyl jednostranný pohled na minulost Sudet, rád bych aby výstava současníkům ukázala, jak historie vypadala, s uvedením pozitivních i negativních stránek. Ideálním místem pro umístění expozice by mohl být Liberecký zámek,“ vysvětluje náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

 

Další otázky referenda jsou stejně kvalitní jako ty shora uvedené. Celkové zadlužení města by skokově vzrostlo o 480 až 530 milionů korun. Nehledě na další provozní náklady každý rok. Tolik prostředků jsem neměl čtyři roky na opravu škol a školek!!! Tak neberte to že?

Vážený lide Liberecký, jděte s rozmyslem k volbám a s rozmyslem se postavte k referendu, jak vám káže vaše přesvědčení. Mějte zdravý úsudek a šťastnou volbu.

 

Autor: Tomáš Kysela | čtvrtek 4.10.2018 19:30 | karma článku: 8,33 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Tomáš Kysela

Demokracie jako prase.

Nechci urážet to inteligentní zvíře a demokracii už vůbec ne. V luzích Českých se však toto připodobnění užívá často. Tak jsem si dovolil též.

13.12.2019 v 20:14 | Karma: 34,61 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Tomáš Kysela

Dav dostal pocit, že tvoří budoucnost.

V úterý se konalo shromáždění lidí na Václavském náměstí. Proč? Nemají rádi Babiše. Ptám se znovu, proč? První důvod je vždy zástupný. Teprve ten druhý je ten pravý.

11.12.2019 v 18:37 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Politika

Tomáš Kysela

Už jsem viděl hada čůrat, koně zvracet i komediantskou maringotku na ruby.

Ale tohle, to je síla, na to by nepřišel ani velký soudruh Milouš Jakeš. Dokonce ani ten svazák Štěpán, by takovou blbost nevymyslel. Jak říkala naše třídní: „Čeho je moc, toho je příliš“.

13.10.2019 v 8:00 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kysela

Je smutný, že nechci ztratit svou rasu

Censura je tady. Bude opět samizdatová literatura? Budeme se opět bát říci co si myslíme? Kam se to řítíme!?!

7.10.2019 v 5:00 | Karma: 37,18 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kysela

Nejsem Gretén

Ukradli jste mi stáří. Nejsem aktivista, nejsem xenofob, jsem obyčejný důchodce. Ale už vážně pěkně naštvanej!

29.9.2019 v 8:00 | Karma: 44,18 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 843x
Život máme jen jeden a máme ho až do smrti. Tak se s tím snažím nějak vyjít. Držitel titulu balónový vzduchoplavec.

Seznam rubrik