Bazén v Liberci

29. 08. 2018 20:00:00
Byl jsem u toho, když v polovině srpna přijel premiér do Liberce. Jménem města jsem premiéra přivítal.

Pouze na okraj, já osobně premiéra nezavrhuji. Mě irituje stálé hledání třídního nepřítele. Pro Zemana, proti Zemanovi, pro Babiše, proti Babišovi. Co to je? To má být demokracie? To je spíš anarchie! Byly volby a nějak dopadly, tak co! Nebo ta většina co dala vítězům hlasy je blbá? To asi taky ne, že? Názor můžu mít jiný, to je zcela v pořádku.

Již náš tatíček Masaryk, s kterým osobně také v mnohém nesouhlasím, přesto si ho vážím, řekl: „Tak demokracii již máme, teď nám chybí ještě demokraté“.

Demokracii prostě neumíme. Demokracii si každý vykládá po svém a jen část lidí si uvědomuje, že demokracie je jistá svoboda, ale také velká odpovědnost.

Vracím se zpět k návštěvě Andreje Babiše do Liberce. Přijel podpořit svoji místní organizaci a svého lídra do komunálních voleb, Ing. Němečka. Protože součástí návštěvy byla i prohlídka Sportparku, byl jsem u toho. Sportpark Liberec je městský areál a gesčně v mé péči.

Velmi mě zajímají možnosti jeho rozšiřování a samozřejmě i nákladné investice do stávajících sportovišť. Minulá vláda města tomu moc nedala. Naštěstí, za primátora Kittnera, se podařilo prosadit výstavbu sportovní arény. Ta je chloubou celého Sportparku. Bez nadsázky i Liberce jako města. Ovšem jiná sportoviště? Atletický stadion je v dezolátním stavu. Přitom osmidráhu na tartanu má jen pět měst v republice. Svijanská aréna je ještě v katastrofálnějším stavu a je potřeba nejen střechu, ale i celé zázemí. To všechno premiéra zajímalo.

Bohužel to poslední čtyři roky nezajímalo ekonomického náměstka v Liberci. Ten předkládal neuvěřitelné nápady, jak proinvestovat nehospodárně rozpočet města. Koupit zámek, kde historická hodnota je ve hvězdách, snad až na zámeckou kapli. Vytrhnout tak tím trn z paty spekulantům, kteří nevědí co s nemovitostí? Využití objektu? Muzeum pro Sudetoněmecký landsmanšaft? S Posseltem se náměstek stýká, a tento nápad skutečně obhajoval. Pro mnohé Čechy absolutní absurdita! Pro mnohé sudeťáky vítané gesto k prolomení Benešových dekretů.

Nebo investice do koupě autobusového nádraží, kam zřejmě v blízké budoucnosti nebudou moci vjíždět autobusy. Další, velmi známý a záslužný projekt ekonomického náměstka byla oprava Lesního koupaliště, které nikdy koupalištěm nebude. Navíc nemá zdroj vody. A voda, která tam doteče hadicí z vodovodního hydrantu!!! se zakrátko ztratí ve špatně opravené vaně bazénu.

Bez povšimnutí nemůže zůstat i skvělý nápad, jak využít, snad až zneužít pracovníky Komunitních Prací Liberec (KPL) pro své předvolební mítinky. Zprovoznění amfiteátru v Lidových sadech podle „smyšlenky“ náměstka Korytáře a následné využití městského majetku vlastním hnutím pro předvolební agitace, bez jakéhokoliv odsouhlasení radními či zastupiteli? To vše bez projektu, v jakési akci „Z“, kde dobrovolníci jsou nahrazeni týmem z KPL. Tedy financovaní městem?

Vrátím se však k návštěvě premiéra.

S premiérem přijel i Milan Hnilička. Minimálně pět sezon odehrál v dresu Bílích Tygrů Liberec. Kdo jiný by měl vědět víc o Sportparku, nežli on. Snad jen provozovatel, S group SPORT FACILITY MANAGEMENT, s.r.o. Manažer společnosti, Lukáš Přinda, ten byl rovněž přítomen. Samé veličiny, včetně lídra pana Němečka a trojky paní Balášové na kandidátce ANO v Liberci. Osobnosti, které by mohli pomoci s investicemi do sportu, sportovních zařízení v četně bazénu.

Když to shrnu, myšlenka je asi taková, zda rekonstruovat stávající městský bazén, či stavět nový. Rekonstrukce, prozatím, je odhadována na více než 600 tisíc korun. Protože jsem od začátku u přípravy rekonstrukce, něco málo o tom vím. A také vím, že rekonstrukce starého objektu je velmi složitou záležitostí. Vždy se objeví něco, s čím rozpočet nepočítal. Ať už to je nepoužitelnost některých konstrukčních prvků, byť se prvotně zdálo, že jsou v pořádku nebo další a další věci.

A tady se musím poprvé pousmát „hlouposti mocných“. Cituji s fb profilu Korytáře: „Na projekt rekonstrukce chce primátor Batthyány 650 miliónů korun. To je totální nesmysl, zcela mimo možnosti rozpočtu města. (pozn.autor- Pokud bude ekonomickým náměstkem podobně smýšlející individuum jako současný náměstek, tak to nesmysl je. Pokud to bude odborník, ekonom a člověk znalý dotačních možností, pak je to reálné.) Buď se projektant, jak se říká „utrhl ze řetězu“ a namísto minimalistické rekonstrukce toho, co je nezbytně nutné, si tu staví svůj „pomníček“. (red. Zmiňovaný projektant je, na rozdíl od ekonomického náměstka, člověk na svém místě. A na rozdíl z řetězu utrženého Korytáře, je odborník v dané problematice. Má za sebou projekty jiných sportovišť, včetně bazénů.) Nebo je to součást dlouhodobě rozehrané hry, která má umožnit výstavbu nového bazénu (stavební zakázka za stovky miliónů). (red.Tak za stovky miliónů to bude zcela jistě. Opravovat to postupem jako lesák, to raději bazén nemít.) Konec citace.

A teď se musím hořce pousmát podruhé. V diskuzích patolízalsky oddaných jedinců a ve snaze zalíbit se co nejvíc v předvolebním čase lídrovi Změny jsem obdržel kopii článku z nějakého velmi pochybného webu. Opět cituji: „Jinak poměrně poklidný týden rozčísla zpráva o nápadu hnutí ANO zbourat liberecký bazén, což je zatím asi nejpodivnější předvolební výkřik, který v Liberci zazněl. Naštěstí i premiér Andrej Babiš, který svoje hnutí svírá železnou rukou, označil tento nápad za „ptákovinu“. Ona ta ptákovina docela je, zvlášť když se vezme v potaz, že zhruba před šesti lety se u stávajícího bazénu otevírala nová, nikoliv zrovna levná přístavba, kterou stavěl Syner.

Na jednu stranu se argumentům Anařů nelze divit. Částka 650ti milionů, kterou zveřejnil primátor Tibor Batthyány (rovněž zvolen za ANO, ale posléze z něj vyhozen), je opravdu zřejmě hodně nadsazená a spíš dává tušit, že si končící primátor chce naklonit stavařskou lobby. Ale přijít s nápadem zbourat bazén i jeho pár let novou přístavbu na Tržním náměstí, je tak trochu mimo mísu.

Ať to s bazénem dopadne tak jako tak, radost můžou mít stavební firmy, pro které to bude zajímavá zakázka. Jen doufejme, že nápad, aby fungl nový bazén stál v areálu arény, kterou za otřesných podmínek pro město spravuje práv ě S group holding/Syner, neukazuje právě tímhle směrem...“ Konec citace.

K tomu lze říci pouze tolik, že to je celé lež a nehoráznost. Nechci poškodit Změnu pro Liberec ani jejich lídra. Ti se historicky znemožňují sami a nikdo jim v tom nemusí pomáhat. Nechci ovšem ani, aby přívrženci jakékoliv sekty, či kdokoliv jiný, třeba i politici, házel nepravdy do placu. Nehodlám poslouchat hloupé lži, které se zakládají na poloviční informaci. Byl jsem u toho!

Bylo pouze řečeno, že je možnost v areálu Sportparku stavět nový bazén. Bylo také řečeno, že s tím je spojeno kapacitní napojení do této lokality. A bylo také řečeno, že se musí zvažovat varianty, zda stavět ve Sportparku menší bazén a po té rekonstruovat městský, nebo stavět ve Sportparku celý nový areál, nebo pouze rekonstruovat stávající bazén. Co si z toho vzal pan Lubas z MF DNES je jeho věc. Ale informovat by měl objektivně. Neměl by sklouznout k propagandistickým výrokům, jako jeho kolegyně z redakce.

Ač odejit z ANO, musím se zastat lídra kandidátky ANO J.Němečka a trojky R.Balášové, protože jejich dehonestace, v čase předvolebním, se stala „hitem“ před pár dny. A vím, že se k tomu ještě pár kandidátů rádo vrátí, aby ukázali, že oni jsou ti, kdo to dokáží líp.

Sečteno podtrženo, a tak to Němeček a Balášová také říkají, musí se provést takové kalkulace a návrhy, aby řešení bylo, po ekonomické stránce, co nejvýhodnější. A také se musí celá zakázka projednávat se sportovní a laickou veřejností. Tedy chtějí navazovat, v podstatě tam, kam jsem projekt dotáhnul se svými lidmi z odborů.

Na závěr si neodpustím jednu poznámku. Pokud by výběrové řízení na stavební zakázku rekonstrukce bazénu vyhrála stavební společnost SYNER, stejně jako vyhrála zakázku v Mladé Boleslavi, tak bych byl klidný. Ředitel Boleslavského bazénu, který dohlížel na průběh stavby, tuto firmu velmi chválí. Samozřejmě, byl by okolo toho velký humbuk. Aktivisté by se mohli přeskočit, ale ono falšovat dnes výběrka prostě nejde. Ale to už je úloha nové Liberecké vlády.

Poslední a závěrečná poznámka. Citoval jsem, mě přeposlanou zprávu, z jakéhosi štvavého webu. Opět musím uvést alespoň poslední větu- Jen doufejme, že nápad, aby fungl nový bazén stál v areálu arény, kterou za otřesných podmínek pro město spravuje práv ě S group holding/Syner, neukazuje právě tímhle směrem...“

Nevím, kdo to psal a komu slouží. Ani co tím sleduje. Ale tak stupidní doušku jsem dlouho nečetl. Ty otřesné podmínky jsou o tom, že společnost, kterou neumí pisálek ani správně pojmenovat, tak tato společnost provozuje více než skvěle celý areál Sportparku. Své povinnosti, zakotvené v koncesní smlouvě, plní nad rámec a to ve prospěch majitele, tedy města. I téměř roční aktivita kontrolního výboru magistrátu uzavřela svoji zprávu tím, že provozovatel nepochybil v ničem a pracuje v plně shodě dle smlouvy.

Rozeštvávaní lidí, stavění neochvějných názorů na domněnkách, polopravdách a často účelových lží, to je dnešní politika Liberce. Byla to jízda, dámy a pánové, čtyři roky mě stačili.

Autor: Tomáš Kysela | středa 29.8.2018 20:00 | karma článku: 14.51 | přečteno: 735x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.56 | Přečteno: 1188 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.31 | Přečteno: 3225 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 843

Život máme jen jeden a máme ho až do smrti. Tak se s tím snažím nějak vyjít. Držitel titulu balónový vzduchoplavec.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...