Nevolte mě, nekandiduji. Program mám. Část III.

10. 07. 2018 20:00:00
V předvolebním čase o mých volebně nevolebních prioritách. O městské policii jsem minule psal. Dnes o sportovních zařízeních v Liberci.

1. Městský bazén

Ve stávající funkci jsem se zasadil o to, aby městský bazén v Liberci nadále provozovala společnost Ještědská sportovní, s.r.o. Na úvod velké poděkování všem z této společnosti, že dokážou s takovým elánem provozovat bazén, který je dávno technickým skanzenem.

Měl jsem v kanceláři na návštěvě pár „moudrých hlav". Prý by to dovedli provozovat lépe. Pořádný byznys plán, či ekonomická rozvaha z nich nikdy nevypadla. Tlachání a stále dokola omílané bla, bla, bla, nic neřeší. Leda průšvih, jako provozování Ještědského areálu politickou garniturou ve společnosti SAJ.

Téměř rok jsme sedávali na pracovních poradách s vedením Ještědské sportovní, s architekty, projektanty, s techniky ze správy majetku města, se sportovci. Vznikla studie rekonstrukce bazénu s odpovídajícími parametry dle nových, legislativě odpovídajících, norem. Studie, která byla projednána s laickou, odbornou a sportovní veřejností. Projednání nám dalo impuls, že jdeme správným směrem.

Na základě studie byla vypracována projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a pro stavební povolení. Nyní čeká město zadat zakázku na projektovou dokumentaci pro provedení stavby a realizaci stavby.

Již z dokumentace pro stavební povolení nám vychází hrubý odhad investice. Má se jednat cca o 650 milionů. Další stupně dokumentace rozpočet zpřesní. Dle mého názoru, absolutní strop akce bude někde okolo 850 milionů. Je to hodně?

Ano je to ohromná investice, nepochybně. U některých politiků zaznívá otázka zda investovat. Z toho vyplývá jediná relevantní otázka. Buď bazén rekonstruovat, nebo zavřít. Další provoz, řekněme za tři, čtyři roky bude nemožný, vzhledem k dožité technologii.

Jsou i takoví "borci", kteří jsou přesvědčeni, že to půjde realizovat na etapy, že nepotřebujeme novou přístavbu s dalším 25 metrů dlouhým bazénem atd., atd. Zajímavé je jejich technické a stavební vzdělání, či vědomosti. Jde převážně o jednotlivce vyučené prodavačem, popřípadě vystudované ekologii. Dobrý prodavač dobře vede svoji provozovnu. Také mu moudra jak to dělat nedává statik, projektový inženýr....A ekolog, tomu přeci nebude strojař říkat kam, jaké a jak sázet stromy. Pardon, nechtěná odbočka :-)

Srovnal jsem si náklady na rekonstrukci několika bazénů v jiných městech. Můj předpoklad se blíží jistotě.

Kde na to město vezme finance? Předně je možné žádat o dotace. Pokud ovšem bude odbor strategického rozvoje pracovat pro blaho města. Předpoklad je okolo 50%. Zbytek možná úvěr, možná hledat strategického partnera. Možná skutečně, ale opravdu vážně jednat o změně rozpočtového určení daní. K tomu se ještě vrátím, v některém z dalších článků.

2. Rozvoj Sportparku Liberec

Sportpark není jenom Homecredit aréna. To je dalších 35 sportovišť, 26 sportovních klubů, to je 1470 návštěvníků každý den. To je také celkem 145 000 metrů čtverečních plochy celého areálu. Tento areál spravuje společnost pod koncesní smlouvou.

Dlouho a dá se říci, že do poslední chvíle, na mě útočí politici, spíše několik málo jedinců, abych koncesní smlouvu vypověděl, revidoval, upravil. Nejsem nakloněn šťourat do něčeho, co dobře funguje. A vztah mezi provozovatelem a mnou, jakožto zástupcem vlastníka, tedy města, prostě funguje.

Nejen že je smlouva plněna, ona je plněna nad rámec smluvního vztahu a to ve prospěch majitele, tedy města. Proč něco bořit? Jenom proto, že pár neinformovaných si chce ukojit své ego proti velké stavební firmě? Její dceřinka nám to provozuje. Navíc firmě, které si váží v celé republice i za hranicemi. Jenom v Liberci raději nestaví. A již se nedivím, že zakázky soutěží raději mimo obec, v níž má sídlo a kam přináší nemalé peníze. Ovšem to sem také nepatří. Omlouvám se. :-) Jo a pro zvídavé, se společností SYNER mě nic neváže, nepojí, nic jsem pro ně nevyloboval.

A co nám tady ve Sportparku ještě chybí?

  • Rekonstrukce celého lehkoatletického stadionu – cca 30 milionů

  • Rekonstrukce Svijanské arény, prioritně střechy– cca 120 milionů

  • Nová hala pro míčové a další „suché“ sporty – cca 150 milionů

Kde na to město vezme finance? Opět dotace, ale také podpora „našich“ poslanců a jejich tlak v poslanecké sněmovně, a hlavně na vládu. Zjednodušení v poskytování dotací pro čerpání na investice do sportovních zařízení, to by stačilo.

3. Rozvoj rekreačního a sportovního areálu Vesec

Městská organizace SAJ si nevedla nejlépe. Stručně řečeno, velmi špatně. Politici do vedení společností zkrátka nepatří. Areál ve Vesci je provozuschopný za velmi zvýšeného úsilí. Jeho fyzický stav je ve stavu tristním. Naštěstí město začalo uvolňovat prostředky na nezbytné opravy, rekonstrukce a revize.

Rozhodně by si RASAV (rekreační a sportovní areál Vesec) zasloužil větší finanční injekci, cca 25 milionů, aby odpovídal dnešní době. Repase asfaltových drah, aby uživatelé in-line bruslí nekončili zbytečně v pádech. O tom můžu podat zprávu z osobní zkušenosti. Dále zcela jistě rozšíření zázemí pro různé sportovní oddíly a dětské příměstské tábory.

Ožehavá a někdy zbytečně diskutovaná otázka, který sport zde mít a který ne je irelevantní. Všechny sporty, které se do Vesce „vejdou“ by měly být provozovány pod odpovědným vedením konkrétních jedinců, kteří by měli odpovídat za bezproblémový provoz toho kterého sportoviště. Hovořím konkrétně o motokrosové trati. Tady budou motorkáři pod kontrolou a plně odpovědní za svoji činnost. Když to aktivisté zboří, budou motorky jezdit po Ještědském hřebeni a Jizerkách na černo. Ani se nedivím.

Kde na to město vezme finance. Jsem přesvědčen, že v rozpočtu by měla být zmíněná položka jasně ukotvena.

4. Úzká spolupráce se SKI Ještěd

Po velkých peripetiích se podařilo pronajmout skiareál na Ještědu někomu, kdo to umí. Úzká spolupráce města s provozovatelem je nezbytností rozvoje tohoto areálu. Je na další politické garnituře aby si uvědomila, že skupina TMR provoz sice dělá za účelem byznysu, ale že ten byznys umí otevřít nejširší veřejnosti. A tak to má být. Ono dělat byznys založený na klientech bez klientů prostě nelze.

Moje doporučení je prosté. Vycházet provozovateli co nejvíce vstříc co se týká územních požadavků. Vše samozřejmě v intencích možných. Vztah musí být vyvážený, bez silových řešení. Pak může profitovat návštěvník, město i provozovatel. Na rozšíření areálu musí být konsenzus mezi městem, TMR, odborníky na lesní hospodaření. Velký pozor na ekoteroristy!!!

Tak příště další část programu nekandidáta.

Autor: Tomáš Kysela | úterý 10.7.2018 20:00 | karma článku: 5.51 | přečteno: 211x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 138 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 497 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 843

Život máme jen jeden a máme ho až do smrti. Tak se s tím snažím nějak vyjít. Držitel titulu balónový vzduchoplavec.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...